Søg eller stil et spørgsmål...
Tryk CtrlK
Note: LFF 61 af 23-10-2024, bemærkninger til § 4
Det følger af selskabslovens § 139 c, stk. 1, at i statslige aktieselskaber, i selskaber, som har kapitalandele, gældsinstrumenter eller andre værdipapirer optaget til handel på et reguleret marked i et land inden for Den Europæiske Union eller i et land, som Unionen har indgået aftale med på det finansielle område, og i store kapitalselskaber, jf. stk. 2, skal 1) det øverste ledelsesorgan opstille måltal for andelen af generalforsamlingsvalgte medlemmer af det underrepræsenterede køn i det øverste ledelsesorgan, medmindre der er en ligelig fordeling af kvinder og mænd blandt de generalforsamlingsvalgte medlemmer i det øverste ledelsesorgan, 2) det centrale ledelsesorgan opstille måltal for andelen af det underrepræsenterede køn på kapitalselskabets øvrige ledelsesniveauer, medmindre der er en ligelig fordeling af kvinder og mænd på de øvrige ledelsesniveauer, jf. dog stk. 7, og 3) det centrale ledelsesorgan udarbejde en politik for at øge andelen af det underrepræsenterede køn på kapitalselskabets øvrige ledelsesniveauer, medmindre der er en ligelig fordeling af kvinder og mænd på de øvrige ledelsesniveauer, jf. dog stk. 7.
Selskabslovens § 139 c, stk. 2, fastsætter, at store kapitalselskaber er selskaber, der er omfattet af årsregnskabslovens § 7, stk. 2, nr. 3, jf. årsregnskabslovens § 7, stk. 3 og 4.
Selskabslovens § 139 c, stk. 3, fastsætter, at for moderselskaber, der udarbejder koncernregnskab, skal beregningen af store kapitalselskaber efter stk. 2 foretages på baggrund af koncernregnskabet.
... I selskaber, der alene har en direktion, jf. § 111, stk. 1, nr. 2, omfattes de personer, der organisatorisk er på samme ledelsesniveau som direktionen, ikke af de øvrige ledelsesniveauer.
Efter selskabslovens § 139 c, stk. 5 skal henholdsvis det øverste og det centrale ledelsesorgan opstille et nyt og højere måltal for andelen af det underrepræsenterede køn efter stk. 1, nr. 1 og 2, når selskabet har nået sit tidligere opstillede måltal, eller et nyt måltal, når tidshorisonten for den forventede opfyldelse er udløbet.
Det følger desuden af selskabslovens § 139 c, stk. 6, at ved opstilling af måltal, jf. stk. 1, nr. 1 og 2, er statslige aktieselskaber omfattet af § 11, stk. 1, nr. 2, i lov om ligestilling af kvinder og mænd.
Ydermere fastsætter selskabslovens § 139 c, stk. 7, at kapitalselskaber, der i det seneste regnskabsår har beskæftiget færre end 50 medarbejdere, kan undlade at opstille måltal og udarbejde en politik for at øge andelen af det underrepræsenterede køn på kapitalselskabets øvrige ledelsesniveauer.
Bestemmelsen finder alene anvendelse for generalforsamlingsvalgte medlemmer i det øverste ledelsesorgan og omfatter ikke medarbejdervalgte medlemmer.
Note: LFF 61 af 23-10-2024, bemærkninger til § 4
Den foreslåede bestemmelse vil indebære, at aktieselskaber skal have et mål om at opnå, at have det antal personer af det underrepræsenterede køn i det øverste ledelsesorgan, der opfylder måltallet på 40 pct.
Note: LFF 61 af 23-10-2024, bemærkninger til § 4
Eftersom aktieselskaber i henhold til selskabsloven skal være organiseret med enten bestyrelse og direktion eller et tilsynsråd og direktion, vil det betyde, at begrebet »det øverste ledelsesorgan« skal forstås således, at det øverste ledelsesorgan er bestyrelsen i selskaber, der har en direktion og en bestyrelse. For aktieselskaber, der har organiseret sig med et tilsynsråd, er det øverste ledelsesorgan tilsynsrådet.
Note: LFF 61 af 23-10-2024, bemærkninger til § 4
Det følger af det foreslåede § 4, stk. 1, at aktieselskaber skal have et mål om at opnå en ligelig kønsfordeling blandt medlemmerne i det øverste ledelsesorgan.
...
Begrebet ligelig kønsfordeling er defineret i det foreslåede § 3, nr. 4. Opfyldelsen af måltallet afhænger af antallet af poster, der besiddes i det øverste ledelsesorgan af generalforsamlingsvalgte henholdsvis, medarbejdervalgte medlemmer, og på øvrige ledelsesniveauer, jf. bilag 1 til denne lov.
For definition af begrebet øverste ledelsesorgan henvises til lovforslagets § 3, nr. 2, og bemærkningerne hertil.
...
Evt. medlemmer af det øverste ledelsesorgan, der er udpegede i henhold til vedtægterne efter selskabslovens § 120, stk. 2, vil skulle medregnes ved opgørelsen af de generalforsamlingsvalgte medlemmer af det øverste ledelsesorgan.
Hvis der er færre end tre generalforsamlingsvalgte eller medarbejdervalgte medlemmer i det øverste ledelsesorgan, vil der grundet opgørelsen altid være en ligelig kønsfordeling uagtet disses køn, jf. bilag 1 til denne lov.
Den foreslåede bestemmelse vil gennemføre kønsbalancedirektivets artikel 5, stk. 1, litra a.
Note: LFF 61 af 23-10-2024, bemærkninger til § 4
Det følger af det foreslåede § 4, stk. 2, at hvis aktieselskabet har etableret en ordning med medarbejderrepræsentation, finder stk. 1 særskilt anvendelse for medarbejdervalgte medlemmer i det øverste ledelsesorgan.
Den foreslåede bestemmelse vil indebære, at aktieselskaber som mål skal have en ligelig kønsfordeling blandt medarbejdervalgte medlemmer i det øverste ledelsesorgan, hvis selskabet har etableret en ordning med medarbejderrepræsentation. Dvs. selskabet som mål vil skulle have at det antal personer af det underrepræsenterede køn, der opfylder måltallet på 40 pct.
Kønsfordelingen blandt de medarbejdervalgte medlemmer i det øverste ledelsesorgan opgøres selvstændigt.
For definition af begrebet øverste ledelsesorgan henvises til lovforslagets § 3, nr. 2, og bemærkningerne hertil.
Den foreslåede bestemmelse vil implementere kønsbalancedirektivets artikel 5, stk. 1, litra a.
Note: LFF 61 af 23-10-2024, bemærkninger til § 4
Det følger af selskabslovens § 139 c, stk. 4, at ved øvrige ledelsesniveauer forstås to ledelsesniveauer under det øverste ledelsesorgan, jf. § 5, nr. 5. I selskaber, der har en direktion og en bestyrelse, jf. § 111, stk. 1, nr. 1, og i selskaber, der har en direktion og et tilsynsråd, jf. § 111, stk. 1, nr. 2, omfatter det første ledelsesniveau under det øverste ledelsesorgan direktionen og de personer, der organisatorisk er på samme ledelsesniveau som direktionen. Det andet ledelsesniveau omfatter personer med personaleansvar, som refererer direkte til det første ledelsesniveau.
Note: LFF 61 af 23-10-2024, bemærkninger til § 4
Det følger af det foreslåede § 4, stk. 3, at det centrale ledelsesorgan skal opstille måltal for andelen af det underrepræsenterede køn på aktieselskabets øvrige ledelsesniveauer, medmindre der er en ligelig kønsfordeling på de øvrige ledelsesniveauer.
Den foreslåede bestemmelse vil indebære, at visse store børsnoterede aktieselskaber vil blive forpligtet til at opstille et måltal for andelen af det underrepræsenterede køn på selskabets øvrige ledelsesniveauer, medmindre der er en ligelig kønsfordeling på de øvrige ledelsesniveauer.
Ved det centrale ledelsesorgan i aktieselskaber forstås bestyrelsen i selskaber, der har en bestyrelse og direktion, og direktionen i selskaber, der har et tilsynsråd og en direktion.
For definition af begrebet det centrale ledelsesorgan henvises til lovforslagets § 3, nr. 1, og bemærkningerne hertil.
For definition af begrebet direktion henvises til lovforslagets § 3, nr. 2, og bemærkningerne hertil.
Den foreslåede bestemmelse er udformet identisk med kravet om måltal for det underrepræsenterede køn på øvrige ledelsesniveauer som følger af særlovgivningen, dog vil opfyldelsen af en ligelig kønsfordeling skulle følge det foreslåede bilag 1.
I lovforslagets § 15, stk. 1, nr. 1, foreslås det at straffe den, der undlader at opstille måltal for andelen af det underrepræsenterede køn på aktieselskabets øvrige ledelsesniveauer, jf. § 4, stk. 3. For nærmere om sanktioner henvises til lovforslagets § 15, stk. 1, og bemærkningerne hertil.
Manglende opnåelse af måltallet i det øverste ledelsesorgan, jf. lovforslagets § 6, er ikke strafbelagt i lovforslaget.
Derudover foreslås det i lovforslagets § 17, nr. 4, at ændre § 159 b i årsregnskabsloven, således at Erhvervsstyrelsen kan gennemføre en efterfølgende kontrol af modtagne årsrapporter og andre dokumenter, som skal indsendes til styrelsen, med henblik på at kontrollere overholdelse af dette lovforslag.
Den foreslåede bestemmelse vil gennemføre kønsbalancedirektivets artikel 5, stk. 2, 1. pkt.
Note: LFF 61 af 23-10-2024, bemærkninger til § 4
Det følger af det foreslåede § 4, stk. 4, at det centrale ledelsesorgan skal opstille et nyt og højere måltal for andelen af det underrepræsenterede køn efter stk. 3, når selskabet har nået sit tidligere opstillede måltal, eller et nyt måltal, når tidshorisonten for den forventede opfyldelse er udløbet.
Den foreslåede bestemmelse vil indebære, at det centrale ledelsesorgan forpligtes til løbende at fastsætte et nyt måltal, indtil der er opnået en ligelig kønsbalance.
Ved det centrale ledelsesorgan i aktieselskaber forstås bestyrelsen i selskaber, der har en bestyrelse og direktion, og direktion i selskaber, der har et tilsynsråd og en direktion.
Måltallet for øvrige ledelsesniveauer består af to dele: fastsættelse af en andel for det underrepræsenterede køn og angivelse af en tidshorisont, inden for hvilken man tilstræber at opnå den pågældende andel. Heraf følger, at den fastsatte andel skal være større, end den andel det underrepræsenterede køn udgør på tidspunktet for fastsættelsen af måltallet.
Måltallet skal være ambitiøst og realistisk for det enkelte selskab.
Når selskabet har nået sit tidligere opstillede måltal, eller et nyt måltal, eller når tidshorisonten for den forventede opfyldelse er udløbet, opstilles et nyt og højere måltal for andelen af det underrepræsenterede køn, indtil der er opnået en ligelig kønsfordeling på de øvrige ledelsesniveauer i selskabet.
Den foreslåede bestemmelse vil for medlemmer af direktionen gennemføre kønsbalancedirektivets artikel 5, stk. 2, 1. pkt.
I lovforslagets § 15, stk. 1, nr. 2, foreslås det at straffe den, der undlader at opstille måltal for andelen af det underrepræsenterede køn på aktieselskabets øvrige ledelsesniveauer, jf. § 4, stk. 4. For nærmere om sanktioner henvises til lovforslagets § 15, stk. 1, og bemærkningerne hertil.
Log ind eller opret en gratis bruger for at få adgang til noter, domme, bekendtgørelser, vejledninger, forarbejder, mv.
Lovteksten er konsolideret af Coju den 2024-12-17, som er ikrafttrædelsesdato for den seneste ændring.
______________________