Søg eller stil et spørgsmål...
Tryk CtrlK
Log ind eller opret en gratis bruger for at få adgang til noter, domme, bekendtgørelser, vejledninger, forarbejder, mv.
Lovteksten er konsolideret af Coju den 2024-12-17, som er ikrafttrædelsesdato for den seneste ændring.
______________________
Note: LFF 61 af 23-10-2024, bemærkninger til § 10
Der er i dag ingen bestemmelser om, at en kandidat, der blev taget i betragtning ved udvælgelse af kandidater til valg til det øverste ledelsesorgan, har krav på at få oplyst, hvilke kvalifikationer der er lagt vægt på ved udvælgelsen, eller hvordan kandidaters kvalifikationer er vurderet i forhold til øvrige kandidater.
Efter selskabslovens § 17, skal kapitalselskabets direktion sørge for, at selskabsdokumenter opbevares på betryggende vis i 5 år fra udgangen af det regnskabsår, dokumenterne vedrører. Det følger af bestemmelsens 2. pkt., at opbevaringen skal ske på en måde, som i hele opbevaringsperioden muliggør en selvstændig og entydig fremfinding af de pågældende selskabsdokumenter.
Bestemmelsen vil gennemføre kønsbalancedirektivets artikel 6, stk. 3, litra a.
Note: LFF 61 af 23-10-2024, bemærkninger til § 10
For kandidater til valg på generalforsamlingen anses en kandidat som at have været taget i betragtning, når kandidaten har været i kontakt med selskabet efter selskabets initiativ. Dette kan f.eks. være ved, at kandidaten på selskabets opfordring har indsendt ansøgning, CV eller øvrige oplysninger til brug for nærmere vurdering, eller ved at kandidaten er blevet kontaktet af en repræsentant på vegne af selskabet, f.eks. en headhunter, en direktør, et medlem i det øverste ledelsesorgan eller tilsvarende på vegne af selskabet.
En kandidat anses ikke som at have været taget i betragtning, hvis kandidaten har indsendt en uopfordret ansøgning til aktieselskabet, eller hvis kandidaten på baggrund af sine kvalifikationer mener, at kandidaten burde have været taget i betragtning.
For medarbejdervalgte kandidater anses en kandidat som at have været taget i betragtning, når der har været stillet forslag fra medarbejderne om kandidatens opstilling til valg som selskabsrepræsentant i henhold til § 39 i bekendtgørelse om medarbejderrepræsentation i aktie- og anpartsselskaber.
Note: LFF 61 af 23-10-2024, bemærkninger til § 10
Det følger af det foreslåede § 10, stk. 1, nr. 1, at det øverste ledelsesorgan skal på anmodning fra en kandidat, der blev taget i betragtning ved udvælgelse af kandidater til indstilling til valg til det øverste ledelsesorgan, skal oplyse om de kriterier, jf. § 7, som udvælgelsen byggede på.
Den foreslåede bestemmelse vil medføre, at en kandidat, der blev taget i betragtning ved udvælgelse af kandidater til indstilling til valg til det øverste ledelsesorgan, har ret til at få oplyst de kvalifikationskriterier, der er fastsat i henhold til § 7, og som vil skulle ligge til grund for den sammenlignende vurdering i henhold til § 8.
...
...
...
Note: LFF 61 af 23-10-2024, bemærkninger til § 10
Det følger af den foreslåede § 10, stk. 1, nr. 2, at det øverste ledelsesorgan skal på anmodning fra en kandidat, der blev taget i betragtning ved udvælgelse af kandidater til indstilling til valg til det øverste ledelsesorgan , skal oplyse om den objektive sammenlignende vurdering af kandidaten på baggrund af de fastsatte kriterier, jf. § 8, stk. 1.
Den foreslåede bestemmelse vil indebære, at kandidaten har ret til at blive oplyst om, hvordan det øverste ledelsesorgan har foretaget vurderingen, og oplyses om, hvorledes kandidaters kvalifikationer er vurderet i forhold til øvrige kandidater. Det kunne f.eks. være, at kandidaten får udleveret en anonymiseret udgave af den sammenlignende vurdering. Det vil være forskelligt, hvorledes denne er udarbejdet fra selskab til selskab. Nogle vil formentligt vælge at lave en skriftlig redegørelse, mens andre vil foretrække en mere skematisk opsætning. Det relevante er, at oplysningerne skal udleveres på en måde, der gør det muligt for kandidaten at vurdere og sammenligne kandidatens kvalifikationer på baggrund af de fastsatte kriterier med øvrige kandidater. Det vil indebære, at kandidaten bliver bekendt med alle de fastsatte kriterier, og hvorledes kandidatens egnethed, kompetencer og faglige præstationer er blevet vurderet på baggrund heraf, samt hvorvidt dette har medført, at kandidaten er blevet vurderet mere, mindre eller lige så kvalificeret som de øvrige kandidater.
Den foreslåede bestemmelse vil give en kandidat, der blev taget i betragtning ved udvælgelse af kandidater til valg til det øverste ledelsesorgan, mulighed for at vurdere den objektive sammenlignende vurdering, som selskabet har foretaget på baggrund af de fastsatte kriterier.
Bestemmelsen vil gennemføre kønsbalancedirektivets artikel 6, stk. 3, litra b.
Note: LFF 61 af 23-10-2024, bemærkninger til § 10
Det følger af den foreslåede § 10, stk. 1, nr. 3, at det øverste ledelsesorgan skal på anmodning fra en kandidat, der blev taget i betragtning ved udvælgelse af kandidater til indstilling til valg til det øverste ledelsesorgan, skal oplyse om de specifikke overvejelser, der talte for undtagelsesvis at vælge en kandidat, der ikke er af det underrepræsenterede køn, jf. § 8, stk. 3, når det er relevant for den konkrete anmodning.
Den foreslåede bestemmelse vil medføre, at en kandidat har ret til at få oplyst, hvilke overvejelser der talte for undtagelsesvis at vælge kandidaten, der ikke er af det underrepræsenterede køn.
Oplysningen skal dog alene gives, hvis det er relevant for den konkrete anmodning.
Oplysningen vil således kun skulle gives, hvis det øverste ledelsesorgan med baggrund i det foreslåede § 8, stk. 3, har valgt en kandidat, der ikke var af det underrepræsenterede køn, selvom der var en kandidat af det underrepræsenterede køn, der var lige så kvalificeret.
Kandidaten skal oplyses konkret om, hvilke specifikke overvejelser der undtagelsesvis talte for at vælge en kandidat, der ikke er af det underrepræsenterede køn, således at kandidaten selv kan vurdere gyldigheden heraf.
Kandidaten har således mulighed for, på baggrund af de modtagne oplysninger, at vurdere, hvorvidt vedkommende ønsker at anlægge en retssag vedrørende grundlaget for udpegningen, jf. det foreslåede § 11, stk. 1.
Bestemmelsen vil gennemføre kønsbalancedirektivets artikel 6, stk. 3, litra c.
Note: LFF 61 af 23-10-2024, bemærkninger til § 10
Det følger af det foreslåede § 10, stk. 2, 1. pkt., at ved anmodning fra en kandidat opstillet til valg som medarbejderrepræsentant, jf. § 8, stk. 4, 1. pkt., påhviler pligten efter stk. 1 af valgudvalget.
Den foreslåede bestemmelse vil indebære, at ved anmodning fra en medarbejderkandidat om oplysninger i henhold til lovforslagets § 10, stk. 1, så påhviler pligten valgudvalget.
Det følger af det foreslåede § 10, stk. 2, 2. pkt., at i tilfælde af vedtægtsbestemt udpegningsret påhviler pligten den udpegningsberettigede.
Den foreslåede bestemmelse vil indebære, at eventuelle udpegningsberettigede i henhold til vedtægterne pålægges samme forpligtigelser, som det øverste ledelsesorgan og valgudvalg i henhold til lovforslagets § 10 i øvrigt omkring oplysningspligt til ikke-indstillede kandidater til udvælgelse til udpegning til det øverste ledelsesorgan.
Note: LFF 61 af 23-10-2024, bemærkninger til § 10
Det følger af det foreslåede § 10, stk. 3, 1. pkt., at anmodning skal være modtaget i aktieselskabet senest 3 måneder efter valg til det øverste ledelsesorgan.
Den foreslåede bestemmelse vil indebære, at en kandidat kan fortabe sin ret til at få oplysninger i henhold til det foreslåede stk. 1 3 måneder efter der er sket valg til det øverste ledelsesorgan.
For generalforsamlingsvalgte medlemmer i det øverste ledelsesorgan vil valgdatoen være datoen for generalforsamlingen og for medarbejdervalgte medlemmer vil valgdatoen være dagen for valg af medarbejderrepræsentanter. For medlemmer udpeget på evt. anden vis kan valgdatoen f.eks. være et repræsentantskabsmøde, hvor der sker udpegning.
Fristen beregnes i overensstemmelse med § 14 i lovforslaget omkring fristberegning.
Den foreslåede bestemmelse vil således medføre, at aktieselskabet efter udløbet af fristen på 3 måneder ikke længere er forpligtet til at imødekomme en anmodning fra en kandidat.
Det følger af det foreslåede § 10, stk. 3, 2. pkt., at selskabet skal besvare anmodningen hurtigst muligt.
Den foreslåede bestemmelse vil medføre, at selskabet ikke uden særlig anerkendelsesværdig grund kan vente flere dage med at besvare anmodningen.
Besvarelsen vil således skulle ske uden ugrundet ophold for at sikre, at den kandidat, der har henvendt sig, kan forholde sig til de modtagne oplysninger og eventuelt anlægge en sag ved domstolene efter den borgerlige retspleje.
Note: LFF 61 af 23-10-2024, bemærkninger til § 10
Dokumenterne skal opbevare på betryggende vis, så dokumenterne i rimeligt omfang beskyttes mod tyveri, brand og anden tilsigtet eller utilsigtet ødelæggelse eller bortskaffelse. Direktionen skal løbende kontrollere opbevaringen, således at bl.a. elektronisk opbevarede dokumenter til enhver tid kan fremfindes og udskrives i klarskrift. Opbevares dokumenterne elektronisk, må det kræves, at der løbende tages backups af materialet, og at disse backups regelmæssigt kontrolleres for læsbarhed. Bestemmelsen udelukker ikke, at dokumenterne opbevares hos andre end kapitalselskabet.
Note: LFF 61 af 23-10-2024, bemærkninger til § 10
Det følger af det foreslåede § 10, stk. 4, at øverste ledelsesorgan og valgudvalget er forpligtet til at opbevare de oplysninger, der skal udleveres i henhold til § 10, stk. 1, på betryggende vis i 3 år efter valg til det øverste ledelsesorgan, eller så længe oplysningerne er relevante.
Den foreslåede bestemmelse vil indebære, at det øverste ledelsesorgan og valgudvalget, alt efter om det omhandler valg på generalforsamling eller medarbejdervalg, er forpligtet til at opbevare oplysninger om de kriterier, som udvælgelsen af kandidater byggede på, den objektive sammenlignende vurdering af kandidaten på baggrund af de fastsatte kriterier og, hvis relevant, de specifikke overvejelser, der talte for undtagelsesvis at vælge en kandidat, der ikke er af det underrepræsenterede køn.
Oplysningerne skal opbevares i 3 år efter valg til det øverste ledelsesorgan.
Opbevaringen skal ske på en måde, som i hele opbevaringsperioden muliggør en selvstændig og entydig fremfinding af det pågældende materiale.
...
Det er således direktionens ansvar, at dokumenter bliver opbevaret forsvarligt, herunder sikre back-up funktioner.
Oplysninger anses ikke for at være selskabsdokumenter iht. selskabslovens §§ 17-19.
For generalforsamlingsvalgte medlemmer i det øverste ledelsesorgan vil valgdatoen være datoen for generalforsamlingen og for medarbejdervalgte medlemmer vil valgdatoen være dagen for valg af medarbejderrepræsentanter. For medlemmer udpeget på evt. anden vis kan valgdatoen f.eks. være et repræsentantskabsmøde, hvor der sker udpegning.
Fristen beregnes i overensstemmelse med § 14 i lovforslaget omkring fristberegning.
Den foreslåede bestemmelse vil desuden indebære, at oplysningerne skal opbevares i længere tid, hvis det er relevant.
Anlægges en sag ved domstolene af en kandidat af det underrepræsenterede køn, der har været i betragtning til udvælgelse af kandidater til indstilling til valg som medlem i det øverste ledelsesorgan, jf. det foreslåede § 8, men ikke er blevet indstillet til indstilling til valg, kan det af hensyn til sagen være relevant at opbevare oplysninger indtil sagens afgørelse og eventuelle ankefrister er udløbet. Ofte vil det være aktieselskab, der er nærmest til at sikre bevis for, hvilke kandidater, der har været i betragtning til udvælgelse af kandidater til indstilling til valg som medlem i det øverste ledelsesorgan, og den sammenlignende vurdering heraf, hvorfor det også selskabet også bør opbevare sådanne oplysninger indtil, at en evt. indbragt sag er endelig og eventuelle ankefrister er udløbet, da det ellers vil kunne tillægges processuel skadevirkning for selskabet.